2009. szeptember 11., péntek

Hagiról és kenyéradóimról közkívánatra

Igen közel sodort  jósorsom az Északi- sarkkörhöz, de ha nem is igen közel jóval közelebb a megszokottnál. Lakhelyem becses neve Hagi, ami igazából Hájinak mondatik és egy kedves kis farm a Breiðafjörður északi partján. Külünlegessége hogy csak itt homokos a partvidék Izlandon.
Közelebbről: Otthonom egy piros kis faház, ami igen stabil és meleg és a bejáratot Nils Holgersson délnek tartó lúdjai díszitik (legalábbis Yksi és Kaksi), azon belül pedig egy otthonos szoba, aminek két fala fehér kettő pedig sütétkék. A plafonon foszforeszkáló csillagok vannak, ami első olvasatra lehet hogy nem illik a vidék hangulatához, de biztosíthatok  mindenkit róla, hogy   de, nagyonis illik.
A sarokban egy jó nagy franciaágy áll négyzetrácsos (csak a matematikusok és egyéb megszállottak kedvéért) ágyneművel. Mellett Régi fenyő szekrény és egy fotel birkaprémmel. Még  ezt azt felsorolhatnék, de biztos vagyok benne, hogy már így is elég otthonosnak tűnik ideiglenes szállásom.
Távolabbról: A küzelben van néhány farm, ez azt jelenti, hogy távcsővel jól látható. Patreksfjordur a legküzelebbi városka, amiben minden meg van ami a nagy sikerű Miért éppen Alaszka című sorozatból ismert Cicelyben: Templom, kocsma, kórház, patika, egy bolt egy bűfé sok halásztelep, egy kávézó és még egy mozi is, sőt elképzelhető hogy még más dolgok is de ennek felderítésére még nekem is várnom kell.
Mégtávolabbról pedig Patreksfjord a Westfjordok déli részén található ami Izlandnak pedig leginkább az északnyugati fertáját jelenti.
Most hogy, bár koordináták híján, ám talán mégis jól behatárolható vagyok következzem pár szó Hagi lakóiról! 
Hagi Urának neve Bjarni Hakonarsson, életkora 78 és 7 gyermek 24 unok és 11 dédunoka büszke őseként  is fürgébb és szívósabb mint sok huszonéves természetesen engem is beleértve. Jól jellemzi természetét, hogy hallgatni arany. Mindenben támogatja betegeskedő feleségét Kiddyt aki remekül főz és az egyettlen lakó Hagiban aki rendesen eszik.
Fiuk, Halli szintén hallgatag ám jó kedélyű férfi aki boldogoan él Mayával az egyetlen angolul beszélő kollégával.
Ha mást ma már nem is annyit azért még elmesélek, a kedves olvasónak, hogy rendkívül vendégszerető népek lakják ezt a szigetet!!!

3 megjegyzés:

  1. végérvényesen is könyvjelzőbe kerültél :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez igen nagy megtiszteletetés!!!:))Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Szívderítően hangzik az egész :) Látatlanban is puszi nekik, amiért befogadtak :)

    VálaszTörlés